STADIONS


Hiermee is het feitelijk allemaal begonnen: het Colosseum in Rome, gebouwd in de 1e eeuw na Chr. in opdracht van Vespasianus, het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Het gebouw heeft een omtrek van 527 meter en de gevel is 48,50 meter hoog en heeft 4 verdiepingen waarop 50.000 toeschouwers een (zit)plaats konden vinden. Wat niet veel mensen weten is dat het Colosseum al over een dak beschikte: niet vanwege het slechte weer, maar om bescherming te bieden tegen de zon. Het 'canvas dak' werd met touwen over de bovenste ring getrokken ... daar waren overigens wel 2.000 slaven voor nodig. Het Colosseum heeft voor veel stadions in de wereld als voorbeeld gediend, zo ook voor de ArenA in Amsterdam.


De Johan Cruijff ArenA


De Johan Cruijf ArenA in Amsterdam kan worden beschouwd als het levenswerk van de directeur van Sportstill Agency, Jan Tilmans. In totaal heeft Jan 10 jaar aan dit project gewerkt waarvan de laatste 5 jaar als CEO. Onder zijn leiding is door architect Rob Schuurman een ontwerp ontwikkeld dat zijn tijd ver vooruit was. Bij bezoeken aan de USA constateerde Jan er naast sport ook m.n. muziek-events in de ArenA gehouden moesten kunnen worden. Om die reden hamerde Jan er bij zijn Raad van Commissarissen op dat een beweegbaar dak onontbeerlijk was.

Met de bouw is in november 1994 gestart en heette het stadion 'Amsterdam ArenA'. De bouwkosten van het stadion bedroegen 202 miljoen gulden (€ 92,0 mln.) De bouwkosten van 60 miljoen gulden voor het Transferium, dat onder het stadion is gebouw, maakte geen deel uit van de totale bouwkosten (€ 118,0 mln.) maar zijn door de gemeente Amsterdam gefinancierd. De 202 miljoen gulden voor het stadion zélf is voor 75% met z.g. 'eigen vermogen', gefinancierd o.a. door de uitgifte van certificaten van aandelen aan Founding Members, eigenaren van een skybox of business-seat én aan de gemeente Amterdam en Ajax. Deze laatste twee zijn certificaathouders met beslissing-bevoegdheid. Vanwege de uitgekiende financiering en exploitatieopzet had de ArenA al na 6 jaar een positieve cashflow en was na 10 jaar de lening afgelost. Behoudens de corona-periode boekt de ArenA jaarlijks doorgaans zwarte cijfers.

Op 25 april 2018 (de geboortedag van Johan Cruijff) werd de naam van het stadion gewijzigd in 'Johan Cruijff ArenA'. In de tijd dat Jan CEO van de ArenA was heeft hij er toen al op aangedrongen de naam van Johan (die toen nog leefde) aan het stadion te verbinden.

De Johan Cruijff ArenA werd op 14 augustus 1996 door de toenmalige Koningin van Nederland Beatrix, geopend, heeft 52.000 zitplaatsen (all seater), beschikt over een verschuifbaar dak bestaande uit 2 delen (in 1996 het 1e in Europa) en is geschikt voor voetbel en (muziek)events



Hieronder treft u een selectie aan van stadium-projecten waaraan Sportstill Agency de laatste jaren heeft gewerkt of waarbij het bureau nog betrokken is.

Allianz Parque - São Paulo - Brasil (foto 1.) - 45.000 seats (all seater) - geschikt voor voetbal en events

Tupras Stadium (*) - Istanbul - Turkije (foto 2.) - 41.903 seats - geschikt voor voetbal en events

FC Chornomorets Stadium - Odesa (foto 3.) - Ukraine - 34.164 seats;

FC Shinnik Stadium - Yaroslav - Russia - 22.993 seats;

EuroStadium - Brussels - Belgium - (foto 4.) - 60.000 seats - (niet gerealiseerd);

(*) Eerder bekend als Vodafone Arena maar op last van president Erdogan mogen stadions in Turkije geen commerciële naam dragen